Eandistip

Mechelen 2022

Het Eandistip gebouw in Mechelen is een randstedelijk multifunctioneel parkeergebouw met 516 parkeerplaatsen. Bijkomend heeft dit duurzame gebouw circa 1.400 m² kantoorruimte gesitueerd op de verdiepingen +6 en +7, en een retailruimte van circa 1.000 m² op de begane grond.

IB 116

Duurzame stadsuitbreiding

Dit PPS-project van Stad Mechelen drukt haar ambities uit om de auto grotendeels uit het stadscentrum te weren. Eandistip neemt de rol op als multimodale en multifunctionele hub voor de stad.

Het parkinggedeelte van dit project is in december 2022 opgeleverd door verkopersontwikkelaars Kairos en Montreal en aangekocht door Triginta als eindinvesteerder. Triginta heeft daaropvolgend een erfpacht met betrekking tot het parkeergedeelte met de stad Mechelen gesloten voor een periode van 27 jaar. De uitbating van de parking is in de handen van Stad Mechelen, die hiervoor een externe exploitant heeft aangesteld. Op het gelijkvloers bevindt zich een ruime overdekte fietsenberging die plaats biedt voor honderd fietsen. Deze fietsenberging kan gratis gebruikt worden. Op de bovenste verdieping van het gebouw is er een dakterras voorzien dat door de stad beheerd zal worden. Dit terras is zodanig ontworpen dat er mogelijkheid is voor niet-permanente constructies voor een tijdelijke uitbating (pop-up concept).

De retailruimte is verhuurd aan supermarktketen Louis Delhaize en de kantoorruimte aan Voka Mechelen-Kempen. Deze ruimten zijn in februari 2023 opgeleverd en de huurders namen recent hun intrek in het gebouw.

Dit gebouw is zeer vooruitstrevend op vlak van duurzaamheid. De betonnen kruisen van de gevel vormen de dragende structuur van het gebouw waardoor de vloeren kolomvrij zijn. De bovengrondse parkeerverdiepingen hebben voldoende hoogte om later te kunnen transformeren naar een andere functie. Het gebouw is bijna energieneutraal en fungeert als een pilootproject voor het ‘local energy community’-project van de Europese Unie. De stroom die geproduceerd wordt door de zonnepanelen op het dak wordt optimaal verdeeld naar de verschillende gebruikers van het gebouw. Stroomoverschotten, bijvoorbeeld bij piekproductie, worden aan de laadpalen in de parking overgedragen om een uiterst efficiënt energieverbruik van de stroomproductie op elk moment te garanderen.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste Triginta nieuws? Schrijf u in op onze nieuwsbrief.

schrijf me in