Eandistip
Met Eandistip realiseerde Triginta in 2023 het eerste gebouw dat in gebruik genomen werd op de Keerdoksite in Mechelen. Het Keerdok-stadsontwikkelingsproject transformeert voormalige dokken en industriële terreinen in een nieuwe, duurzame stadswijk.
Duurzame stadsuitbreiding
Op de site – die zich uitstrekt van de Winketkaai tot aan de N16 en van de vesten tot aan de Elektriciteitstraat – komen ongeveer 570 woningen, een centraal ontmoetingsplein, vernieuwde kades en een stadspark. De mix van wonen, werken, handel en horeca, parkeren, natuur en vrije tijd maken van deze stadswijk dé nieuwe hotspot van Mechelen.
Met de realisatie van een multifunctioneel parkeergebouw op de site creëerde Triginta een heus ankerpunt. Met zijn opvallende architectuur van de hand van archipelago en POLO Architects is het een gloednieuw landmark voor de stad Mechelen.
De parking rij je binnen via de N16 of via het kruispunt N16/Elektriciteitstraat. Uitrijden gebeurt via de centrale ontsluitingsweg en het kruispunt N16/Elektriciteitstraat. Naast de 516 publieke parkeerplaatsen met tientallen oplaadpunten (met mogelijkheid tot snelladen) voor elektrische wagens huisvest Eandistip ook een ruime publieke fietsenstalling. Op het gelijkvloers is er een Louis Delhaize-supermarkt en op de bovenste verdiepingen zijn de kantoren van Voka Mechelen-Kempen gevestigd. Een publiek toegankelijk groendak biedt een fantastisch uitzicht op het centrum van de stad. Het wordt dan ook gebruikt als startpunt voor gidsbeurten doorheen Mechelen. Een uitbater zal er in de toekomst een publiek terras van
maken.
Het Rik De Saedeleerplein voor het parkeergebouw verbindt de inkomhal, de overdekte fietsenstalling, het jaagpad en de fiets- en voetgangersbrug over de Afleidingsdijle. Het vormt de link tussen de historische stadskern en de nieuwe stadswijk, én biedt plaats voor allerlei evenementen
Op en top duurzaam
Eandistip speelt een voortrekkersrol op het vlak van duurzaamheid. Het gebouw werd zo ontworpen dat het doorheen de jaren vlot kan overschakelen naar meer of net minder parkeren. Bepaalde verdiepingen kunnen dus van functie wijzigen. Zo kan er flexibel ingespeeld worden op evoluties in mobiliteit.
Het gebouw is, met de steun van Europa, een voorbeeld van slim laden en energiebeheer. Het uitgebreide zonnepanelendak levert een vermogen van 170 kWp. Een energiebeheersysteem verdeelt overschotten van groene energie tussen de supermarkt, de kantoren, de gemeenschappelijke delen en de laadinfrastructuur in het gebouw. Het kan ook energie opslaan in de batterij van een elektrische (deel)wagen om ze nadien vanuit de batterij terug naar het gebouw te ontladen.