Damiaansite
In juli 2022 verwierf Triginta de Damiaansite, gelegen in hartje Leuven, nabij de Sint-Antoniuskapel op het Pater Damiaanplein. Achter de historische gevels langs Damiaanplein, Ramberg en Sint-Antoniusberg gaan momenteel een klooster met imposante kloostertuin, een voormalige drukkerij (het huidige Damiaancentrum) en twee traditionele panden schuil.
In de geest van Pater Damiaan
Triginta combineert hier haar passie voor het behoud van erfgoed met haar visie voor vastgoed met een sociaal-maatschappelijke invulling. Triginta zal hier de komende jaren een stevig herbestemmingsproject realiseren met een divers programma waarin sociale inclusie centraal staat. Het vooropgestelde programma komt tegemoet aan de noden van de congregatie, de stad Leuven en Triginta, en is tot stand gekomen na talloze overlegmomenten tussen alle betrokken partijen. Het herbestemmingsproject zal voorzien in een nieuwe en aangepaste woonplaats voor de paters Picpussen die momenteel nog in het klooster wonen en er wordt een samenwerking met de stad Leuven bekeken. Daarnaast zal het project een co-living voor starters en mensen met een beperking omvatten met circa 64 woonunits. Door het delen van gemeenschappelijke ruimtes wordt het wonen niet alleen betaalbaar gehouden voor dit type bewoners, het zorgt er ook voor dat zij middenin het leven kunnen staan, vlakbij alle faciliteiten. De omgevingsvergunning werd in het eerste kwartaal van 2023 ingediend.
De locatie in het centrum van Leuven blikt terug op een rijk geschiedkundig verleden met als hoogtepunt de plechtige overbrenging in 1936 van het stoffelijk overschot van pater Damiaan en de bijzetting ervan in de aanpalende Sint-Antoniuskapel. Deze verkoop van de achterliggende Damiaansite markeert een nieuwe bladzijde in het verhaal van de Vlaamse paters van de Heilige Harten, de eigenaars van het domein, ook gekend onder de naam Picpus.
Gezien respect voor de erfgoedkundige waarde het uitgangspunt vormt bij de ontwerpplannen van de Damiaansite, werd nauwkeurig onderzocht welke volumes behouden zouden kunnen blijven. De huidige kloostertuin krijgt een centrale rol toebedeeld, het kloostergebouw wordt behouden en er wordt onderzocht of de typerende dakstructuur van de voormalige drukkerij een nieuwe invulling kan gegeven worden.