woensdag 04 januari 2023

Stevige voet in Nederlands zorgvastgoed

Triginta rondt 2022 af met een omvangrijke vastgoedtransactie: maar liefst vier panden op toplocaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Leiden komen in 2022 in portefeuille van de Belgische ontwikkelende belegger. Deze vier Triginta-aanwinsten staan in het teken van toekomstgericht zorgvastgoed. De vier acquisities kwamen tot stand in samenwerking met Focus Real Estate en vertegenwoordigen samen een investeringswaarde van 55 miljoen euro.
T Esty 1

De aankoop van de gespecialiseerde medische sites in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht past in de toekomstvisie van Triginta over gezondheidszorg. Triginta en Focus Real Estate geloven sterk in het Nederlands model van focusklinieken (in de medische vaktaal ook wel ‘focused factories’ genoemd): locaties waar planbare zorg geboden wordt voor specifieke pathologieën zoals orthopedie, oftalmologie en dermatologie.

De aankoop van deze zorgsites is dan ook een logische stap voor Triginta dat de zorgnoden van de toekomst als drijfveer neemt voor haar acquisities.

Algemene ziekenhuizen blijven erg belangrijk voor acute aandoeningen en spoedeisende hulp. Privékapitaal is nodig voor infrastructuur om zorg op duurzame wijze aan te bieden” vertelt Jan Lambertyn, CEO bij Triginta. “In Nederland staan ze op dat vlak al tien jaar verder. We volgen hun aanbod aan gespecialiseerde én terugbetaalde zorg in dit soort focused factories of focusklinieken al een poosje en geloven in dit model. Als vastgoedbedrijf dragen we ons steentje bij aan de creatie van de gezondheidssector van de toekomst door te investeren in het vastgoed van deze nieuwe vorm van gespecialiseerde zorg.”

Van operationele klinieken tot transformatieproject

De huurder van de klinieken in Amsterdam en Rotterdam is Bergman Clinics, marktleider in Nederlandse gespecialiseerde focusklinieken, die voor beide sites een langjarige huurovereenkomst afsloot. Focus Real Estate heeft in het verleden reeds samengewerkt met Bergman Clinics en diverse focusklinieken ontwikkeld.

Op de locatie in Rotterdam komt een gloednieuwe kliniek met een vloeroppervlakte van +/- 8.500 m²” zegt Tom Vandewiele, Investment Manager bij Triginta. “Het huidig kantoorgebouw wordt volledig getransformeerd in een state-of-the-art kliniek van de toekomst, een unieke flagship in Europa. In de lente van 2024 zal de focuskliniek -gespecialiseerd in orthopedische behandelingen- opengaan.

In Utrecht neemt Triginta een operationele focuskliniek over, gespecialiseerd in het behandelen van bewegingsklachten, die uitgebaat wordt door Equipe Zorgbedrijven, eveneens een van de grootste spelers in de Nederlandse zorgsector.

In Leiden komt een medisch centrum voor farmacie van Johnson & Johnson in handen van Triginta, meer bepaald in het befaamde Bio Science Park.

Triginta nam deze zorggerelateerde sites over van Focus Real Estate, een Nederlandse vastgoedbelegger en -ontwikkelaar die ook aandeelhouder is van Triginta Real Estate Fund.

ABN Amro financiert de aankoop van de drie operationele klinieken alsook van het transformatieproject in Rotterdam.

Sterke portefeuille van ‘cure’ en ‘care’

Met deze vierledige deal in 2022, ter waarde van in totaal 55 miljoen euro, bevestigt Triginta twee ambities: een stevige vastgoedportefeuille uitbouwen in Nederland én een duidelijke focus op toekomstgerichte healthcare.

“Deze overname past dus volledig in onze strategie en is bovendien omvangrijk”, bevestigt Tom Vandewiele. “In tegenstelling tot België zijn focusklinieken in Nederland al goed ingeburgerd. Men voert er gespecialiseerde en terugbetaalde ingrepen uit, de klinieken draaien heel efficiënt. Net daarom is deze acquisitie van ‘cure-’ en ‘care-’vastgoed een grote stap.”

Simmons&Simmons Amsterdam is voor deze dossiers opgetreden als juridisch adviseur van Triginta. Provadi begeleidde de transacties op technisch en bouwkundig vlak.


Focus Real Estate

Focus is een vastgoedonderneming/ontwikkelaar met een focus op duurzame vastgoedconcepten gericht op de ontwikkeling van woningbouw, bedrijfsgebouwen, care & cure, in Nederland, België, Oostenrijk en Frankrijk. De rol van Focus is drieledig:
(i) gebiedsontwikkelaar en projectontwikkelaar van eigen grondposities en transformatie van duurzaam vastgoed,
(ii) ontwikkelpartner, investeerder of co-financier in samenwerkingsverbanden en joint-ventures in omvangrijke vastgoedprojecten,
(iii) eindbelegger voor de uitbouw van de eigen vastgoedportefeuille.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste Triginta nieuws? Schrijf u in op onze nieuwsbrief.

schrijf me in