vrijdag 15 maart 2024
Samen inclusie mogelijk maken
"Bijzondere huizen voor bijzondere mensen", zo luidt de baseline van Oak Tree Projects. Dit bedrijf verhuurt betaalbare woonunits binnen cohousingprojecten, gericht op mensen die extra zorg en ondersteuning nodig hebben. Op deze manier faciliteert Oak Tree Projects inclusief wonen. Founder en gedelegeerd bestuurder, Danaë Van den Bossche, vertelt over de samenwerking met Triginta.Hoe is Oak Tree Projects ontstaan?
"Twee van mijn drie zussen hebben een zorgvraag. Eén van hen woont in een voorziening waar ze voltijdse omkadering krijgt. De andere zus wilde graag alleen wonen om haar eigen dagindeling en activiteiten te kunnen bepalen. Maar er waren voor haar maar twee oplossingen beschikbaar: ofwel ging ze ook in een voorziening wonen, waar ze in een leefgroepsysteem terecht zou komen, ofwel moesten we een woning zoeken op de privémarkt en zou ze min of meer geïsoleerd leven. Vandaar dat ik op zoek ging naar een andere mogelijkheid: woningen die betaalbaar én inclusief zijn, zodat personen met een zorgvraag echt deel kunnen uitmaken van de maatschappij. Zelf woon ik met mijn gezin in een cohousingproject, dat leek me ook voor haar een ideale optie. Daar wonen mensen met verschillende achtergronden, en de gedeelde infrastructuur maakt ontmoeting mogelijk. Ik heb dit idee uitgewerkt in mijn eindwerk aan Vlerick Business School. Acht jaar gelden is daaruit mijn bedrijf Oak Tree Projects voortgevloeid."
Wat doen jullie precies?
"We kopen binnen nieuwe woonprojecten één van de woningen aan en richten deze zo in dat er een aantal units in voorzien kunnen worden. Deze units verhuren we vervolgens aan onze doelgroep. Op die manier kunnen personen met een zorgvraag zelfstandig wonen. Ze hebben een eigen woon- en slaapruimte, kitchenette en badkamer. Dankzij de gemeenschappelijke ruimtes in zo'n project, zijn ze tegelijk goed ingebed in de buurt. Twee maatschappelijk werkers maken dat concept van inclusief wonen mee mogelijk. Zij voorzien in een participatietraject, zodat onze bewoners elkaar leren kennen, én slaan ook de brug naar de andere bewoners. Ze begeleiden ze onze bewoners bijvoorbeeld bij hun verhuis en blijven ook nadien ter beschikking bij vragen of problemen."
Hoe ziet jullie samenwerking met Triginta eruit?
"Enerzijds werken we met Triginta samen net zoals dat we met andere projectontwikkelaars doen: we kopen woningen binnen nieuwe projecten. Daarnaast hebben we met Triginta ook een langetermijnsamenwerking afgesloten voor de financiering van het vastgoed dat we verhuren. De bestaande woningen in onze portefeuille nam Triginta van ons over via een sale & rent-back formule, en nieuwe projecten verwerft het en verhuurt het aan ons. Zo kunnen wij focussen op onze kerntaken: de zoektocht naar geschikte woningen, het beheer van units en de ondersteuning van onze bewoners bij het wonen. Op dit moment hebben we zes projecten die al bewoond zijn, twee zijn nog in opbouw, en er zitten er een tiental in de pipeline."
Een samenwerking die naadloos aansluit bij het thema menselijkheid
"Absoluut. Dankzij onze samenwerking met Triginta kunnen we onze bewoners perspectief geven. Ze kunnen deel uitmaken van een buurt, voelen zich gezien en begrepen, en kunnen verdere stappen zetten in hun leven. Huisvesting vormt daarvoor de basis. In onze partnership heeft Triginta ook altijd mee gezocht naar een financieel haalbare oplossing voor beide partijen. Ze hebben ook bijgedragen aan verbeteringen in ons businessplan. Een grote hulp, want als sociale onderneming moeten we zeer creatief zijn, gezien onze doelgroep beperkte middelen heeft."
Wat is jullie droom?
"In een ideaal scenario is er in elke woonbuurt in Vlaanderen een project zoals het onze. Om de vaste kosten van de onderneming te kunnen blijven dragen, onze middelen nog efficiënter in te zetten en nog meer mensen te helpen, is een bepaalde schaal nodig. En dus moeten we groeien. We hebben een vernieuwend concept, uniek in Vlaanderen, maar evident is het niet. We kiezen ervoor om geen beroep te doen op subsidies. Dat maakt dat we vrijer kunnen experimenteren. Daarbij volgen we de principes van de lean start-up: niet te lang nadenken, maar doen, en bijsturen waar nodig. In ons team zijn we allemaal ervaringsdeskundigen, wat maakt dat we zeer betrokken zijn. Dat moet ook, want het is hard werk en we moeten opboksen tegen de regelgeving, maar we zien dat onze oplossing werkt, en daar draait het om."