Damianenklooster

Nederland Sint-Oedenode 2021

In januari 2022 werd Triginta eigenaar van het Damianenklooster, een rijksmonumentaal gebouw met bijhorend park van 13,5 hectare in Sint-Oedenrode, gelegen in Nederland in de nabijheid van Eindhoven. Deze investering past perfect in de strategie van Triginta om religieuze erfgoedsites een nieuw leven te geven met een maatschappelijke bestemming.

Damiaanklooster vorm

Een hoger doel

Erfgoed opnieuw open stellen voor de lokale gemeenschap

In 2021 werd Triginta eigenaar van het Damianenklooster, een rijksmonumentaal gebouw met bijhorend park van 13,5 hectare in Sint-Oedenrode, gelegen in Nederland in de nabijheid van EIndhoven. Deze investering past perfect in de strategie van Triginta om religieuze erfgoedsites een nieuw leven te geven met een maatschappelijke bestemming.

De site werd aangekocht van het Nederlandse Focus Real Estate, die ook de huurder van de site is gedurende 20 jaar. Deze historische plek zal ruimte bieden aan een zorgcomplex dat op unieke wijze invulling geeft aan een combinatie van (zorg)wonen, ontspanning en recreatie.

Damianenklooster - (zorg)wonen, ontspanning en recreatie in Sint-Oedenode

Begeleid wonen

Het klooster is volledig verhuurd aan complementaire, zorggerelateerde partijen. Zo is er de zorgboerderij “De Weienvensehoeve” waar inwoners worden begeleid om hun vervolgstappen in de maatschappij te zetten. Ze wonen op het terrein, maar helpen ook bij het renoveren, herstellen en onderhouden van het park.


Damianenklooster - historisch project in Sint-Oedenode

In samenspraak met gemeenschap

Prachtige kapel wordt opnieuw met grote publiek gedeeld

Naast de maatschappelijke bestemming blijft ook het park behouden. Het terrein is privéterrein maar krijgt een zogenaamd semi-openbaar karakter. Er zijn bovendien ook plannen om in de toekomst de prachtige kapel van het klooster, die sinds het vertrek van de paters geen functie meer had, met het grote publiek te delen. De kapel kan aan diverse activiteiten onderdak bieden zoals onder andere (zorg)woningen, een hotel, bed & breakfast, een retraite, mini-huizen (tiny houses), natuurverblijven, recreatiegebouwen. Het plan is voorgelegd aan de gemeente om de haalbaarheid hiervan te toetsen.

Focus Real Estate deed ook beroep op de lokale gemeenschap die mee aan tafel mocht schuiven om na te denken over de invulling van het gebouw én terrein.

Damiaanklooster in Sint-Oedenode

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste Triginta nieuws? Schrijf u in op onze nieuwsbrief.

schrijf me in