KANTL

Gent 2022

Triginta heeft in juni 2022 de langlopende erfpacht verworven van het historische pand in Gent dat de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) huisvest. Dit historische herenhuis biedt sinds 1892 onderdak aan KANTL, een instituut dat instaat voor de studie, de beoefening en de bloei van de Nederlandse taal en letteren. Het pand, op een steenworp van de Vrijdagmarkt en de Sint-Jacobskerk, werd opgenomen in de lijst van bouwkundig erfgoed en is een beschermd monument. Een pand met zulke rijke architecturale geschiedenis beschermen en openstellen voor het publiek: dat is waar Triginta voor staat.

TRIGINTA GENT KANTL WEB 20211013 004 1

Klare taal

Het is de bedoeling om samen met KANTL de langetermijnsamenwerking verder te zetten en het iconische monument nog meer open te stellen voor het grote publiek. Zo vinden er tijdens de Gentse Feesten opnieuw literaire lezingen plaats door auteurs en bekende Vlamingen.

Een korte geschiedkundige schets: het herenhuis, gelegen in de Koningstraat, werd halfweg de achttiende eeuw ontworpen en gebouwd door architect en projectontwikkelaar David ‘t Kindt, die de hele Gentse rococo-architectuur domineerde. Het pand kreeg de naam ‘Huis van Oombergen’, vernoemd naar de eerste eigenaar. Nadat de eigendom in handen kwam van een ridder werden er, naast ruimtes in rococostijl, ook classicistisch aangeklede ruimtes opgetrokken. Later werd ook een nieuwbouwvolume in eclectische stijl toegevoegd aan het gebouw. In 1892 kocht de Belgische Staat het pand en liet een hele reeks restauraties en uitbreidingswerken uitvoeren, waarna het in 2005 voor lange termijn in erfpacht gegeven werd aan een privatieve eigenaar, die de erfpacht verkocht aan Triginta.

Niet alleen de strategisch goede ligging in hartje Gent en het langetermijnhuurcontract vormden pluspunten, ook de historische erfgoedwaarde van het gebouw en de manier waarop het interieur werd behouden, deden Triginta besluiten over te gaan tot deze investering

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste Triginta nieuws? Schrijf u in op onze nieuwsbrief.

schrijf me in