KANTL

Gent 2022

Triginta heeft de erfpacht verworven van het pand dat de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren in Gent huisvest. Dit historische herenhuis biedt sinds 1892 onderdak aan KANTL (voorheen ‘Koninklijke Vlaamsche Academie’), een instituut dat instaat voor de studie, de beoefening en de bloei van de Nederlandse taal en letteren. Het pand, op een steenworp van de Vrijdagmarkt en de Sint-Jacobskerk, werd opgenomen in de lijst van bouwkundig erfgoed en is inmiddels een beschermd monument. Een pand met zulke rijke architecturale geschiedenis beschermen en openstellen voor het publiek: dat is waar Triginta voor staat.

TRIGINTA GENT KANTL WEB 20211013 004 1

Een boeiende geschiedenis

Een korte geschiedkundige schets: het herenhuis, gelegen in de Koningstraat, werd halfweg de 18de eeuw ontworpen en gebouwd door architect en projectontwikkelaar David 't Kindt, die de hele Gentse rococo-architectuur domineerde. Het pand kreeg de naam 'Huis van Oombergen', vernoemd naar de eerste eigenaar. Nadat de eigendom in handen kwam van een ridder werden er naast ruimtes in rococostijl ook classicistisch aangeklede ruimtes opgetrokken. Later werd ook een nieuwbouwvolume in eclectische stijl toegevoegd aan het gebouw. In 1892 kocht de Belgische Staat het pand en liet het een hele reeks restauraties en uitbreidingswerken uitvoeren, waarna het in 2005 in erfpacht verkocht werd aan een privatieve eigenaar, die de erfpacht op zijn beurt recentelijk doorverkocht aan Triginta.

Kantlgent1

Strategische ligging

Rob Ragoen, Head of Development bij Triginta, verduidelijkt “als ontwikkelings- en investeringsfonds dat zich onder andere verdiept in het herbestemmen van waardevol erfgoed viel ons oog op dit authentieke pand. Niet alleen de strategisch goede ligging in hartje Gent vormde een pluspunt, ook de historische erfgoedwaarde van het gebouw en de manier waarop het interieur werd behouden, deed ons besluiten over te gaan tot aankoop.

Kantlgent2

Inspirerende interieurs

De interieurs, opgetrokken in verschillende stijlen die de heersende tijdsgeest weergeven, spreken tot de verbeelding. Net zoals bij alle Triginta projecten blijven wij eigenaar van het gebouw en verhuren we het via een langetermijncontract aan een solvabele partij. Op die manier kunnen we ons streven naar het behoud van waardevolle gebouwen, en de kosten die daarmee gepaard gaan, combineren met een gezonde, financiële onderbouw.

Kantlgent3

Een parel opstellen voor het publiek

Sinds 1892 wordt het pand verhuurd aan KANTL, een instituut dat instaat voor de studie, de beoefening en de bloei van de Nederlandse taal en letteren. Het is onze bedoeling om samen met KANTL de lange termijnsamenwerking verder te zetten en het iconische monument nog meer open te stellen voor het grote publiek. Zo vinden er tijdens de Gentse Feesten opnieuw literaire lezingen plaats door auteurs en bekende Vlamingen. We vinden het bij Triginta belangrijk om zulk geschiedkundig erfgoed niet alleen te bewaren, maar het ook open te stellen voor het brede publiek, zodat iedereen kan genieten van onze gezamenlijke, rijke geschiedenis.”

Kantlgent4

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste Triginta nieuws? Schrijf u in op onze nieuwsbrief.

schrijf me in