jeudi 25 juillet 2024

Triginta en EthioTrees : Samen werken we aan een duurzame toekomst

Vol enthousiasme kondigen we onze samenwerking met EthioTrees aan, een initiatief van Climate Lab. Door in 2024 maar liefst 740 ton CO2 te compenseren, zetten we een belangrijke stap richting duurzaamheid. Dit aantal is zorgvuldig gekozen omdat het de helft is van onze gemeten CO2-uitstoot van 2023. Daarnaast investeren we een bepaald bedrag per ton CO2 in een carbon removal project. In tegenstelling tot carbon shifting projecten, waar alleen de uitstoot wordt gecompenseerd, richten carbon removal projecten zich actief op het verwijderen van CO2 uit de lucht en het versterken van de biodiversiteit. Hierdoor hebben deze projecten een grotere impact op het milieu.
20240425 150318

Over EthioTrees

Climate Lab en EthioTrees

Climate Lab, gevestigd in Gent, is een social enterprise die zich toelegt op agroforestry projecten. EthioTrees begon in 2016 met een project gericht op het herstel van verwoeste landschappen in Ethiopië. Oorspronkelijk gestart vanuit doctoraatsonderzoek naar erosie en landdegradatie in Ethiopië, evolueerde het initiatief naar praktische oplossingen voor duurzaam landbeheer en herbebossing.

Projectdoelen en aanpak

EthioTrees richt zich op het herstellen van gedegradeerde steile hellingen door middel van herbebossing. Door bomen te planten op deze hellingen, verminderen ze erosie, verbeteren ze het waterbeheer en stimuleren ze de lokale economie. Cruciaal is dat deze herbeplante gebieden, community forests, niet alleen ecologische maar ook sociale waarde toevoegen. Dit gebeurt door het creëren van economische mogelijkheden zoals honingproductie, wat directe voordelen biedt voor de lokale gemeenschappen.

Onze samenwerking: Triginta en EthioTrees

Waarom Triginta kiest voor EthioTrees

Triginta’s filosofie van praktische duurzaamheid sluit perfect aan bij de missie van EthioTrees . Ons gezamenlijke doel is niet alleen om het milieu te beschermen, maar ook om de levens van de lokale gemeenschappen te verbeteren. EthioTrees aanpak van herbebossing en duurzaam landbeheer biedt een direct positieve impact op zowel de natuur als de mensen die er wonen.

20240429 171157

Unieke samenwerking met Merere

Onze inspanningen richten zich specifiek op de helling "Chiamate" in het dorpje Merere, gelegen in de Kola Tembien provincie, ongeveer 35 km ten noordwesten van Abbiy Addi. Dit afgelegen maar gastvrije dorp biedt vruchtbare grond, ideaal voor irrigatie en mango teelt. De gemeenschap van Merere bestaat uit 1864 mensen, verdeeld over 391 huishoudens, waarvan 91 door vrouwen worden geleid.

In februari, tijdens een bezoek aan Merere, werden we geraakt door de gastvrijheid van de bewoners en de potentie van hun land. Echter, de gemeenschap staat voor grote sociaal-ecologische uitdagingen. De steile hellingen zijn zwaar geërodeerd, vooral na de hongersnood van 2021-2022. Bovendien heeft de lokale school dringend een opknapbeurt nodig.

NTFP 01

Projectdetails

Waarom Merere?

Merere staat voor grote sociaal-ecologische uitdagingen, zoals zware erosie en dringende nood aan schoolrenovaties na de hongersnood van 2021-2022. De hellingen in het gebied zijn zwaar aangetast door erosie, wat bijdraagt aan de verdere verwoesting van het land en de landbouwgrond. De gemeenschap heeft te maken gehad met extreme voedselonzekerheid en de lokale infrastructuur, inclusief de school, verkeert in een deplorabele staat.

Disscussion

Wat gaan we doen?

Met 40% financiering vanuit Triginta zullen we Olea- en Vachellia-bomen planten op de helling. Daarnaast worden stenen muurtjes en waterputjes geïnstalleerd om de erosie te beheersen en het waterbeheer te verbeteren. Dit project omvat ook de wederopbouw van de lokale school, waarbij 60% van het sociaal fonds wordt gebruikt. De renovaties richten zich op het herstellen van het dak, het upgraden van twee klaslokalen en het verbeteren van het meubilair. Deze verbeteringen zijn essentieel om een veilige en stimulerende leeromgeving te creëren voor de kinderen van Merere.

Exsisting school 1

Toekomstplannen

Op lange termijn willen we nog meer doen. We plannen om bomen te planten met de leerlingen rond de speelplaats, wat niet alleen educatief is maar ook bijdraagt aan de vergroening van de schoolomgeving. Verder willen we agroforestry introduceren in de vallei, waardoor een landschappelijke verbinding tussen het dorp en de helling ontstaat. Dit bevordert de biodiversiteit en biedt nieuwe economische kansen voor de gemeenschap. Daarnaast is er veel enthousiasme om bijenteelt te introduceren in Chimate, wat extra inkomsten kan genereren voor de lokale bevolking en bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van het gebied.

Impact en vooruitzichten

Onze samenwerking heeft al merkbare positieve effecten gehad. Door de directe partnerschappen kunnen we de lokale bevolking beter ondersteunen en duurzame groei bevorderen. De herbebossing helpt niet alleen het milieu, maar biedt ook economische voordelen voor de gemeenschap, zoals verbeterde waterhuishouding en nieuwe inkomstenbronnen.

20240501 104001

Bulletin d'information

Rester informé des dernières actualités Triginta ? Abonnez-vous à notre newsletter.

Enregistrez-moi